WRITE CY Stories

Stories about and by local storytellers

ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΤΗ

Silvio Berlusconi | zoom news

Silvio Berlusconi | zoom news


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Γιώργος Κιτής εργάζεται στο χώρο του marketing τα τελευταία 12 χρόνια. Τώρα τον μαθαίνουμε και ως συγγραφέα, αφού έχει γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα. Φυσικά τον γνωρίζαμε από προηγουμένως αφού είχε παρακολουθήσει ένα μάθημα διηγηματογραφίας από την Ελένη Ξένου, στο Write CY. Ήταν φυσικό λοιπόν να ενδιαφερθούμε όταν μάθαμε ότι έγραψε ένα βιβλίο. Έτσι αρπάξαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον Γιώργο για το βιβλίο του, πως είναι να ισορροπείς την ζωή σου μεταξύ δουλειάς και συγγραφής, και πόσο «Κυπριακό» είναι το μυθιστόρημα του.


Write CY: Εδώ και καιρό ασχολείσαι με την λογοτεχνία, και η πρώτη σου δουλειά είναι ένα μυθιστόρημα. Πως και γιατί πήρες αυτή την απόφαση;

Γιώργος Κιτής: Την απόφαση να γράψω ένα βιβλίο την πήρα εδώ και πολύ καιρό, τόσο γιατί μου αρέσει να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο όσο και επειδή μου άρεσε η πρόκληση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Το βιβλίο αυτό ωστόσο δεν ήταν η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα αλλά η τρίτη. Τις προηγούμενες δύο φορές που προσπάθησα να γράψω ένα βιβλίο δεν τα κατάφερα. Βλέποντας τώρα πίσω κατανοώ ότι ο λόγος είναι γιατί αυτή την φορά είχα «μαζέψει» πολλές περισσότερες εμπειρίες και «εικόνες» τις οποίες αποτύπωσα πάνω στο χαρτί. Για να μπορέσεις να γράψεις ένα βιβλίο θεωρώ ότι είναι απαραίτητο πρώτα να ζήσεις αρκετά ώστε ως άνθρωπος να γεμίσεις με υλικό μέσα σου, το οποίο στην συνέχεια θα μεταφέρεις και στους άλλους μέσα από τις λέξεις.

WCY: Πέρσι παρακολούθησες ένα μάθημα γραφής στο Write CY. Ήταν αυτό βοηθητικό για εσένα όταν έγραφες το μυθιστόρημα σου και πως;

ΓΚ: Τα μαθήματα τα παρακολούθησα ενώ ήδη έγραφα το βιβλίο μου και ήταν πάρα πολύ βοηθητικά για εμένα αφού μέσα από αυτά έμαθα τεχνικές οι οποίες με βοήθησαν να δημιουργώ ωραίες εικόνες μέσα από τις περιγραφές μου. Πιστεύω δεν είναι τυχαίο που όσοι διαβάσουν το βιβλίο μου αναφέρονται στην ζωντάνια των εικόνων που «βλέπουν» μέσα στο βιβλίο αφού οι περιγραφές αυτές έγιναν από τεχνικές που έμαθα στα συγκεκριμένα μαθήματα. Επίσης, σημαντικό για εμένα ήταν ότι στο συγκεκριμένο μάθημα έμαθα να εμβαθύνω στον κάθε χαρακτήρα, στην προσωπικότητα του, στα αισθήματα του και στα συναισθήματα του. Με αυτό τον τρόπο βοηθώ τους αναγνώστες να γνωρίζουν καλύτερα τους χαρακτήρες και να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα συμπαθήσουν ή όχι κάποιο χαρακτήρα μέσα στο βιβλίο.

WCY: Πολλοί συγγραφείς αλλά και πολλοί που προσπαθούν να γράψουν ένα βιβλίο το βρίσκουν δύσκολο να συνδυάσουν το γράψιμο με μια δουλειά πλήρης απασχόλησης. Εσύ πως τα κατάφερες να γράψεις ένα βιβλίο ενώ δούλευες ταυτόχρονα ως marketer;

ΓΚ: Εκ φύσεως είμαι ένα πολύ οργανωμένο άτομο, ένα χαρακτηριστικό το οποίο με βοήθησε πολύ. Ωστόσο το μυστικό δεν είναι αυτό. Πάντα πίστευα ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα στην ζωή του αν το θέλει πολύ, άλλωστε αυτό είναι ακόμα ένα θέμα το οποίο αναπτύσσεται μέσα από το βιβλίο μου, αφού οι χαρακτήρες παλεύουν για να αποκτήσουν αυτά που τους λείπουν. Έτσι και εγώ, επειδή το ήθελα πολύ να γράψω αυτό το βιβλίο τα κατάφερα να βρω τον χρόνο να το γράψω. Χρειάζεται βέβαια, υπομονή, επιμονή, οργάνωση και θέληση. Αν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά τότε τα πάντα μπορούν να γίνουν. Άλλωστε δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να γραφτεί ένα βιβλίο, αν κανείς γράφει μόνο μια σελίδα την ημέρα, σε ένα χρόνο θα έχει 365 σελίδες, άρα ένα έτοιμο βιβλίο.

WCY: Είσαι Ελληνοκύπριος και γράφεις στα Ελληνικά. Πως κατάφερες να διαχειριστείς τους διαλόγους μέσα στο βιβλίο σου; Για παράδειγμα, είχες δυσκολίες σε σχέση με την χρήση της Ελληνικές γλώσσας ως ένα άτομο που στην καθημερινότητα του χρησιμοποιεί την Κυπριακή διάλεκτο;

ΓΚ: Δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες προκλήσεις σε αυτό το θέμα. Άλλωστε αυτό για όλους τους ελληνοκύπριους εδώ στην Κύπρο αποτελεί καθημερινότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι από την πρώτη τάξη του σχολείου αρχίζουμε να γράφουμε και να διαβάζουμε στα ελληνικά ενώ στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε την Κυπριακή διάλεκτο. Δεν σας κρύβω ωστόσο ότι υπήρχαν περιπτώσεις που έκανα έρευνα για να δω αν κάποιες φράσεις που χρησιμοποιούσα στο βιβλίο, όντως τις χρησιμοποιούν και στην Ελλάδα αφού πάντα είχα στο μυαλό μου ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα, όπως και τελικά έγινε.

WCY: Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης. Στο βιβλίο σου αναφέρεσαι σε αυτούς. Πως η Κυπριακή πραγματικότητα εντάσσεται στο βιβλίο σου; Είναι το βιβλίο σου βασισμένο στην Κυπριακή πραγματικότητα με τέτοιο τρόπο που οι Κύπριοι θα το θεωρήσουν ως ένα βιβλίο που διαδραματίζεται στην χώρα τους;

ΓΚ: Όντως η διαφθορά που επικρατεί σε πολλούς πολιτικούς ήταν μία πηγή έμπνευσης για εμένα. Με τον ίδιο τρόπο εμπνεύστηκα και από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της, ειδικά προς τους νέους. Ωστόσο το βιβλίο μου δεν περιορίζεται ούτε χρονολογικά ούτε γεωγραφικά. Καμία αναφορά δεν γίνεται στο βιβλίο σε σχέση με τον χρόνο ή τον χώρο που διαδραματίζονται τα γεγονότα αφού πιστεύω ότι η πολιτική διαφθορά είναι διαχρονικό φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Σίγουρα τα γεγονότα πολιτικής διαφθοράς που είδαμε και βλέπουμε να διαδραματίζονται στην Κύπρο με ενέπνευσαν αλλά η ιστορία στο «Κάτι Λείπει…» δεν αναφέρεται σε αυτά, ενώ το βιβλίο δεν είναι πολιτικό αλλά κοινωνικό μυθιστόρημα. 

Βρείτε περισσότερα για το βιβλίο και για τον Γιώργο στο giorgoskitis.com.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΤΗΣ

george Kitis

george Kitis

Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1979 στη Λευκωσία, όπου έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Αφού εκπλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στη «Στρατονομία» ως λοχίας, σπούδασα «Communications» στην Κύπρο ενώ παράλληλα απόκτησα και δίπλωμά στο «Banking & Finance». Συνέχισα τις σπουδές μου στο Λονδίνο όπου πήρα μεταπτυχιακό στον κλάδο «Media & Communications Management» και μερικά χρόνια αργότερα απόκτησα τον τίτλο του «Chartered Marketer». Παράλληλα έχω παρακολουθήσει πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα marketing, management, και συγγραφή βιβλίων.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με το marketing. Έχω εργαστεί ως «Διευθυντής πωλήσεων και marketing» σε εκδοτική εταιρεία και ως «Brand Manager» στη μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο.

Τι άλλο μου αρέσει; Να «ταξιδεύω» μέσα από τις σελίδες καλών λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και να δημιουργώ δικές μου ιστορίες μέσα από το γράψιμο. Λατρεύω τις βόλτες με τη μοτοσυκλέτα μου, αγαπώ την θάλασσα αλλά απολαμβάνω και τις κρύες νύχτες του χειμώνα στο σπίτι, μαζί με τη σύντροφο μου και ένα ποτήρι καλό ουίσκι. Όμως η μεγαλύτερη μου αγάπη είναι τα ταξίδια, και αν και έκανα ήδη αρκετά πάντα θα θέλω περισσότερα.